english pages pages francophones
Startpagina lid worden
BK Weg Zolder 12 augustus 2012 Kalender

Foto: De nieuwe Belgische kampioenen Tommie Van De Velde, Joke Van Opstal, Koen Thijssen, Bernard Bruneel en Jef Vandyck, geflankeerd door de oudste deelnemer Paul De Bruycker en voorzitter Etienne Van De Velde.

 

TANDARTS TOMMIE VAN DE VELDE GEEFT CONCURRENTEN HET NAKIJKEN NA INDRUKWEKKENDE RACE

Verslag Etienne Van de Velde

Veel nieuwe gezichten aan de start van het BK Medici op het autocircuit van Zolder. Het was al een tijdje geleden dat er zoveel animo was. Onder een stralende zon namen 48 medici en paramedici de start, vergezeld van een twintigtal renners van de pers die eveneens om een Belgische titel zouden strijden.
In alle categorieën ruim voldoende deelnemers, zo ook bij de vrouwen, om een waardig podium te verzekeren.
De omloop van Zolder staat bekend als zeer snel maar toch voldoende selectief, vooral het vals plat richting aankomst laat toe om nog een en ander te forceren.
Na een minuut stilte, ter nagedachtenis van de na een tragisch ongeval overleden ondervoorzitter Kris Van Slycke, werd het startsein gegeven. Twee ronden van de 17 werden in groepsverband afgelegd en gevolgd door een vliegende start.
Gelet op de warmte was er niet meteen sprake van wilde aanvallen. Toch was er zo nu een dan een dappere die al eens een speldenprik gaf. Ondermeer Tommie Van de Velde nestelde zich heel vroeg al in een koppositie maar werd terug tot de orde geroepen. Een zestal renners reden eventjes met een kleine voorsprong maar alweer liet het peloton niet begaan. Het peloton gleed als een slang door de bochten heen terwijl de prooi nooit uit het gezichtsveld verdween. Ondermeer Christophe Heinix en Geert Raedts zagen hun inspanningen niet beloond.

Foto: Het viertal Koen Thijssen, Geert Boschmans, Christophe Heinix en Geert Raedts reed ruim 30 km alleen voorop.


Hergroepering bij het ingaan van de laatste ronde onder impuls van alweer Tommie Van de Velde die op zijn eentje het werk van een ganse ploeg voor zijn rekening nam. Met de ganse groep in zijn zog deed hij wat we recent van het Sky team hebben gezien.

Meer nog, in de laatste ronde plaatste hij een verschroeiende demarrage. Enkel journalist Arno De Wispelaere kon meeglippen. Tommie rook zijn kans op de titel en ging door zonder omkijken. De man van de pers pokerde en toen hij zag dat de groep niet meer terug kon komen kwam hij in het zicht van de streep verschroeiend hard uit het wiel om uiteindelijk als eerste te finishen. Tommie Van de Velde beet zijn tanden bijna stuk om alsnog te counteren maar strandde op een halve fietslengte. Geen nood, de positie als eerste medicus betekende winst.

De titel was meer dan verdiend voor deze tandarts uit Maldegem die in Gent woont en in Antwerpen praktijk voert. Hij die er in een vorig leven zelfs in was geslaagd om BK te worden op de 400m indoor bij de senioren gaf blijk van zijn allround capaciteiten .
Zijn trainingen voor een triatlon werpen dus al meteen vruchten af. Om zo hard te finishen als recreant wielrenner moet je een groot kampioen zijn. Het leek wel of de Medici er een eigen Wiggins bij hebben gehaald.
Hij kleurde de wedstrijd, deed kilometers kopwerk en kon alsnog de concurrentie afschudden.
Voor de andere plaatsen viel de beslissing in een sprint. Breed over de weg en diep over het stuur gebogen zoefden de renners over de finish. Na bang afwachten wisten ook de andere titelkandidaten of ze in hun leeftijdscategorie het podium haalden.
Jari Verstraeten, eveneens tandarts, uit St Katelijne Waver won nipt deze sprint voor de tweede plaats en hield maar net Sam Van de Gucht, een kinesist uit Dilbeek , af.

Tom Teulingkx uit Westerlo werd eerste arts op een ondankbare vierde plaats. Hij hield met een banddikte zijn collega Mathias Veys (Gent) af. Dr.Niki Fransen (Geel) werd alsnog vijfde.
Een grote beker , ereprijs Kris Van Slycke, werd onder luid applaus uitgereikt aan de winnaar en de nationale hymne weerklonk toen de medailles om de hals van de laureaten waren gelegd.

De gepersonaliseerde kampioenentruien waren de kers op de taart en gaven de huldiging extra kleur. Dank zij sponsor Soria Natural, een bedrijf uit Ichtegem dat voedingsupplementen en tal van gezondheidsondersteunende middelen aanlevert, kon dit worden gerealiseerd.

Foto: Journalist Arno De Wispelaere van het Nieuwsblad-Sportwereld klopt tandarts Tommie Van de Velde op de streep.

UITSLAG , 48 medici,

Heren - 40 jaar
1.Van de Velde Tommie, tandarts, Gent algemeen winnaar, 70 km in 1u 44’21”
2.Verstraeten Jari, tandarts, Sint-Katelijne-Waver
3.Van de Gucht Sam, kine, Dilbeek
4.Teulingkx Tom, arts, Westerlo
5.Veys Mathias, arts, Gent

Heren 40 tot 50 jaar
1.Thijssen Koen, kine, Genk
2.Bonne Wim, verpleger, Alken
3.Van der Mieren Kris, arts, Ramsel
4.Proot Bart, kine, Beveren
5.Mergaerts Filip, arts, Langdorp

Heren 50 tot 60 jaar
1.Bruneel Bernard, kine, Harelbeke
2.Wynsberghe Michel, kine, Oostende
3.Verbeek Wim, arts, Lommel
4.Frederix Marc, kine, Heusden-Zolder
5.Fohn Georges, tandarts, Verviers

Heren +60 jaar
1.Van Dyck Jef, kine, Brecht
2.Bovyn Geert, kine, Lubbeek
3.Cosyns Marc, kine, Hofstade
4.De Wilde Eric, apo, Lochristi
5.De Bruycker Paul, apo, Dilbeek

Dames
1.Van Opstal Joke, kine, Westerlo
2.Durnez Lieve, kine, Oostduinkerke
3.Loots Wendy, kine, Deurne

Alle uitslagen:

Uitgebreide fotoreportage op de website van Cycle Sport Photography.

Nog foto's van Luc Jans

volledige kalender

 

Resultaten

meer resultaten